civilszámadó
A nyugodt alvás záloga

Szakértők válaszolnak

Tegye fel kérdését szakértőinknek, vagy tekintse meg a már megválaszolt kérdéseket.

Gyors Tipp

A pályázati elszámolás nem utólagos feladat: már a pályázat készítésekor és a források év közbeni felhasználásakor figyelemmel kell lenni a pályázatban vállalt kötelezettségekre.

események

fontos események

Többször, több fórumon felmerült annak a kérdése, hogy miként kellene megközelíteni a közfeladat-vállalás/közhasznúság problémakört.

Első lépésként világossá vált, hogy módosítani kell a létesítő okiratot (alapszabályt, alapító okiratot) az új törvény szellemében.

Korábban közhasznúsági fokozatot igénylő szervezetnek a Közhasznúságról szóló törvényben (1997. évi CLVI. törvény) található közhasznú tevékenységek közül kellett legalább egyet választania és beemelni létesítő okiratába.

Az új Civil törvény többek között hatályon kívül helyezte a Közhasznúságról szóló törvényt (és annak közhasznú tevékenységeket felsoroló pontját), illetve rendelkezései szerint, csak az lehet közhasznú szervezet, amely közfeladatot közvetlenül vagy közvetetten tevékenységével szolgál.

Továbbiakban közhasznúsági fokozat megszerzéséhez, megtartásához a létesítő okiratot úgy kell módosítani, hogy szerepeljen benne legalább egy közfeladathoz közvetlenül vagy közvetetten kapcsolódó tevékenység, és az e tevékenységgel összefüggő közfeladat jogszabályi hivatkozása.

A létesítő okirat módosítását, ha egyéb ok nincs rá, akkor legkésőbb 2014. május 31-ig jogerősen el kell végezni. Javasoljuk, hogy senki ne hagyja az utolsó pillanatra, de attól is óva intünk mindenkit, hogy elkapkodja.

Igen nagy fejtörést és kutatómunkát igényel, amikor a szervezet, a közhasznú tevékenységeihez kapcsolódó közfeladat jogszabályi hivatkozását keresgélte a magyar jogszabályok tengerében.

Ebben adhat segítséget, támpontot a civil.kormany.hu oldalon megjelentetett közfeladat lista , mely a korábbi közhasznú feladatatokhoz rendel közfeladat jogszabályi hivatkozást ("teljesség igénye nélkül").

Ajánljuk mindenkinek, kiindulási alapnak tökéletes!


Copyright (c) Civilszamadó
By Visualnet ----A portál a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült.