civilszámadó
A nyugodt alvás záloga

Szakértők válaszolnak

Tegye fel kérdését szakértőinknek, vagy tekintse meg a már megválaszolt kérdéseket.

Gyors Tipp

Az önkéntes munka fontos szerepet tölt be minden civil szervezet életében. Tudni kell azonban, hogy az önkéntes törvény keretén belül csak közhasznú szervezet fogadhat önkéntest!

események

fontos események

Visszajött az új-régi szabály!


Kifizetőként minden esetben ellenőrizzük a magánszemélytől kapott számlát – azaz a számla alapján azonosítani kell, hogy egyéni vállalkozóról, őstermelőről (az azonosítók segítségével) vagy csak számlaképes magánszemélyről van-e szó !

- Egyéni vállalkozónál nincs teendő (a számlán van EV nyilvántartási szám, vagy igazolvány szám)

- Őstermelőnél a kifizetésig be kell mutassa az adóévre érvényesített értékesítési betétlapját, vagy családi gazdálkodó az ezt igazoló okiratát (illetve családtagjáét) – minden évben az első alkalommal talán célszerű lemásolni, hogy bizonyítani tudjuk a bemutatás tényét...

- Egyéb magánszemély esetében a kifizetőnek adóelőleget kell megállapítani ls levonni az általa kifizetett összegből. (Korábban akkor nem kellett a kifizetőnek adóelőleget megállapítania és levonnia a magánszemélytől, ha ezt nem kérte írásos nyilatkozatában.) Szóval az ilyen magánszemély esetében jön a nyilatkoztatás és a számfejtés.


Miről is nyilatkoztassuk számfejtés előtt a számlaképes magánszemélyt (aki nem egyéni vállalkozó sem őstermelő):


1. adóalap kiegészítésről (ha nem nyilatkozik, akkor automatikusan ki kell egészíteni az adóalapot)

2. elszámolni tervezett költségekről, ami nem lehet több a díj 50%-ánál (ha nem nyilatkozik, automatikusan 10% kerül elszámolásra)

Fontos, hogy a kifizetés előtt számfejtetni kell – levonásra kerül az adó és szükség esetén a járulékok és természetesen a kifizetőnek van 27% foglalkoztatói terhe is a költségekkel csökkentett összeg után. (Számfejtés előtt be kell szerezni a magánszemély adatait - mint a munkavállalóknál)
Copyright (c) Civilszamadó
By Visualnet ----A portál a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült.