civilszámadó
A nyugodt alvás záloga

Szakértők válaszolnak

Tegye fel kérdését szakértőinknek, vagy tekintse meg a már megválaszolt kérdéseket.

Gyors Tipp

A civil szervezet mûködésének bizonyos kérdéseirõl kizárólag a legfõbb döntéshozó szerv határozhat.

események

fontos események

Visszajött az új-régi szabály!


Kifizetőként minden esetben ellenőrizzük a magánszemélytől kapott számlát – azaz a számla alapján azonosítani kell, hogy egyéni vállalkozóról, őstermelőről (az azonosítók segítségével) vagy csak számlaképes magánszemélyről van-e szó !

- Egyéni vállalkozónál nincs teendő (a számlán van EV nyilvántartási szám, vagy igazolvány szám)

- Őstermelőnél a kifizetésig be kell mutassa az adóévre érvényesített értékesítési betétlapját, vagy családi gazdálkodó az ezt igazoló okiratát (illetve családtagjáét) – minden évben az első alkalommal talán célszerű lemásolni, hogy bizonyítani tudjuk a bemutatás tényét...

- Egyéb magánszemély esetében a kifizetőnek adóelőleget kell megállapítani ls levonni az általa kifizetett összegből. (Korábban akkor nem kellett a kifizetőnek adóelőleget megállapítania és levonnia a magánszemélytől, ha ezt nem kérte írásos nyilatkozatában.) Szóval az ilyen magánszemély esetében jön a nyilatkoztatás és a számfejtés.


Miről is nyilatkoztassuk számfejtés előtt a számlaképes magánszemélyt (aki nem egyéni vállalkozó sem őstermelő):


1. adóalap kiegészítésről (ha nem nyilatkozik, akkor automatikusan ki kell egészíteni az adóalapot)

2. elszámolni tervezett költségekről, ami nem lehet több a díj 50%-ánál (ha nem nyilatkozik, automatikusan 10% kerül elszámolásra)

Fontos, hogy a kifizetés előtt számfejtetni kell – levonásra kerül az adó és szükség esetén a járulékok és természetesen a kifizetőnek van 27% foglalkoztatói terhe is a költségekkel csökkentett összeg után. (Számfejtés előtt be kell szerezni a magánszemély adatait - mint a munkavállalóknál)
Copyright (c) Civilszamadó
By Visualnet ----A portál a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült.